Činčila

Cincile su glodari iz familije viskaca, argutija i zamorcica. To su nocne zivotinje, velicine veverice, a zbog izgleda rapa dosta im nalikuje. Krzno po ledjima je tamno sivo, a po stomaku je belo. Takodje se uzgajaju i druge vrste cincila: bela, crna, violet i bez boje (mutirane) no najvise se uzgajaju i u krznenoj industriji koristi pomenute sive cincile tipa «standard». Cincile su pitome zivotinje bez neprijatnih mirisa.Poznato je da dostizu starost i do dvadeset godina.
Cincile polno sazrevaju sa cetiri meseca, a pare se sa sedam meseci. Uzgoj na vecimcincila farmama se odvija poligamo, tj. jedan muzjak sa 4-5 zenki. 111 dana nakom oplodnje zenke okote 1-5 mladuncadi. Odmah nakom kocenja muzjak moza oploditi zenku koja zbog toga moze da se koti i do tri puta godisnje. Muzjaci su dobri ocevi i od prvih dana zajedno sa zenkom brinu o mladuncima. Mladunci se veoma dobro razvijaju, radjaju se otvorenih ociju i obrasli dlakom. Veoma su otporni i sa njima u uzgoju nema problema. Kod pravilnog uzgoja mladi brzo napreduju. Do osme nedelje starosti drzimo ih kod majke, a najkasnije posle treceg meseca, treba ih odvojiti u sopstvene kaveze, kako ne bi doslo do nezeljenih parenja i ostecenje krzna. Nakom osam meseci  mladunci postaju zrele zivotinje. Cincile se u rasplodu koriste do starosti oko osam godina.
Cincile su izuzetno ciste zivotinje, zbog toga treba kavez svakodnevno cistiti. Povremeno (jednom nedeljno) je potrebno oprati police i posude za hranu i vodu. Cincle se NE SMEJU KUPATI U VODI. One svoje krzno odrzavaju cistim svakodevnim kupanjem u vulkanskom pesku. Pesak za kupanje treba staviti u posudu za kupanje tako da u potpunosti prekrije dno (debljine oko pola do jednog centimetra). One ce se rado kupati u pesku pa stavljanje posude u kavez cincilama koje se drza kao kucni ljubinci i pustane, uvece moze znaciti poziv da udju u kavez.
Cincile su radoznale i vesele zivotinje. Kada se oslobode i osecaju sigurno, krenuce u istrazivanje okoline. Cincile mogu visoko skociti i iskoristice i najmanju povrsinu da odskoce jos vise, na ormar, policu, prozor… Zato vredne i lomljive stvari treba skloniti van njihovog domasaja. Cincile ce skupiti njima interesantne stvarcice, tako u kavezu mogu zavrsiti privesci, olovke, papuce, kljucevi, papiri… sve sto im je tog trenutka zanimljivo.
cincilaCincile tesko podnose vrucinu i visoku vlagu. Leti treba vise paznje posvetiti smestaju kaveza i prvilnoj cirkulaciji vazduha. Kavez ne sme biti na suncu, a ni na promaji. Kada je cincili toplo, usi su crvne, a kapilari u usima veoma izrazeni, tada cincila miruje i pokusava da se ohladi. Krzno cincile je izuzetno gusto i mekano. Iz jednog korena dlake izrasta, zavisti od zrelosti zivotinje 20-60 dlaka, a krzno postaje zrelo u  razdoblju od sedam do devet meseci. Zrelost krzna ne zavisi od godisnjeg doba i obnavlja se svaka cetiri meseca sto je velika prednost u odnosu na druge krznare. Hranjenje se izvodi veoma jednostavno: jednom dnevno (uvece) svakoj zivotinji se daje  oko 20g (supna kasika) briketa. Svakodnevno im treba davati cistu vodu. Mladunci posle perioda sisanja jedu istu hranu kao i odrasle zivotinje.

This entry was posted in Sitne životinje and tagged , , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>