Argetinska doga

Argentinska doga ili doga argentino je rasa koja potice iz Argentine. «Stvorio» ju je dr. Antonio Nores Martinez i njegovi potomci, a dobijena je ukrstanjem desetak vrsta pasa, izmedju ostalih poenter, engleski buldozi, bokseri, harlekini, bordoske doge, spanske doga, irski vuciji hrt i pirinejski mastif.
Kordobski borac – krvana formula.
Poenter – ostro culo mirisa koje je od velike vaznosti za lov.
Bokser – zivahnost i otmenost.
Nemacka doga – velicina.
Bul Terijer – hrabrost-neustrasivost.
Bulldog – siroke grudi-smelost.
Irski vuciji hrt – istinkt za lov na divljac.
Bordoska doga – snazna vilica.
Pirinejski mastif – belo krzno.
Spanski mastif – moc i snaga.

Nakom svakog ukrstanja sa odredjenom rasom, pas koji je nastao posle tog ukrstanja, ponovo je paren sa kordobskim borcm. Tako da je u genetskom sklopu argentiskog psa oko 60% osobina kordobskog borca. Naravno, nije se odustajalo od namere da se stvori snazan i izdrzljiv lovacki pas, tako da su u uzgoju bili ukljuceni samo najsnazniji i najhrabriji primerci sposobni da se posle duge hajke upuste u borbu sa divljaci. Cilj je bio ostvaren. Argentiski pas je olicenje uspesnog lovca. Stvorena je prvenstveno za lov na divlje svinje i pume ali i za potrebe carine, vojske i policije.
U lovu ima posebno opasnu tehniku ugruza – grize od ispod. Izled joj je zapravo zastrasujuci (mnogi je iz neznanja svrtavaju u potencijalno opasne pse), a jos nije zabelezen nijedan slucaj napada na coveka. Iz izgleda tog pas jasno je da mu je medju precima bila i nemacka doga. Usi mu stoje uspravno, rep mu je dug i snazan. Ledja su im misicava, a dlaka vrlo kratka.

Opsti izgled
Pozeljne proporcije bez gigantskih dimenzija. Pojava skladna i snazna zahvljujuci jakim misicama, koji se oslikavaju pod crstom i elasticnom kozom pripijenom uz telo i ne bas mlitavim potkoznim tkivom. Koraca mirno ali sigurno, pokazuje svoju intelegenciju i pouzdanost, a svojim pokretima otkriva svoj prirodni i postojano veseli karakter.
Visina i tezina: kod ovih parametra, treba naglasiti da je kod argentinsih doga najvaznija proporcijalnost.
Visina u grudima:
-    muzjak: 62 – 68 cm
-    zenka: 60-65 cm
Tezina:
-    muzjaci: 45- 60 kg.
-    zenka: 38—45 kg.
Diskvalifikacione mane: svetlo plave oci ili oci razlicitih boja, nemost, fleke na dlaci, beo ili jako beo flekav nos, pregriz ili podgriz,  jako viseca usta, hrtovska glava, duge nekupirane usi, visina ispod 60 cm, vise od jedne fleke na glavi i svaka fizicka disproporcija. Jedan nozni prst koji je odstojeci je mana ali on ne vodi diskvalifikaciji.
Temperamenat: veseo i otvoren, pokoran i naklonjen, ne trazi preteranu paznju, uvek je svestan svoje snage. Agresivnost je obelezje koje ne sme posedovati, a koja se mora strogo kontrolisati i ne poticati. Njegov nadmeni stav neprestano ga primorava da se bori za teritoriju sa pripadnicima istog pola, sta je za muzjake tipicno ponasenje. U slucaju sraza muzjaka ove rase s muzjakom druge pasmine, nikada prvi ne napadaju.
Kao lovac,on je pametan, neustrasiv, miran i hrabar. Argentinska doga se po pravilu dobro slaze s decom bez obzira sto nekada deluju zestoko.
Kontakt sa mackama i drugim kucnim zivotinjama nije nemoguc, ali se ne preporucuje drzati ih zajedno. Ne sme se zaboraviti da je argetinska doga potencijalni lovacki pas i da je macka ili ovca pontecijalna lovina. Treba ga nagraditi kada nesto ucini dobro, a kaznjaveti samo podizanjem glasa. Suvise strogi odgoj uz zatvaranje u boksve probudilo bi agresivne predispozicije ovog psa.

This entry was posted in Kinologija, Veliki psi and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>